بتونیر و یا میکسر بتن (concentrate mixer machine)برای مخلوط کردن بتن در حجم کم یا مکان هایی که دسترسی به پمپ های بتن بزرگ ممکن نیست از بتونیرهای قابل حمل و نقل و کوچک(portable concrete mixer) استفاده می شود. تعمیرات ساختمانی ، نوسازی ، و پروژه های مقیاس کوچک مانند راه سازی ، حیاط سازی نمونه هایی از کاربرد میکسر بتن هستند. به کمک این ابزارحجم مشخصی  از سیمان را با آب و ماسه ترکیب می کنند.

در این میان بتونیر 300 لیتری برقی که به وسیله دو چرخ جابجا می شود بیشترین مصرف و کاربرد را دارد. از ویژگیهای بسیار مهم این مدل دستگاه قابلیت حمل و جابجایی سریع و آسان آن است که می تواند دقیقا به محل اجرای کار منتقل شود.این امکان به کارگران فرصت بیشتری می دهد تا قبل از سفت شدن بتن بر روی آن کار کنند. بتونیر ها بر اساس موتور محرک که دیزلی باشد یا برقی ، ظرفیت دیگ بتن (mixing drum) و یا مکانیزم گردش دیگ تقسیم بندی می شوند . ما در این مقاله راجه به بتونیر برقی تک فاز با ظرفیت دیگ 300 لیتر و با مکانیزم گردش دنده کمر صحبت می کنیم.

 

 

طراحی بتونیر

بتونیر 300 لیتری برقی چیست و چگونه کار می‌کند؟

بتونیر 300 لیتری برقی تک فاز با برق استاندار شهری کار می کنند. از 4 قسمت اصلی تشکیل می شود:

- الکتروموتور 3 اسب 1400 دور (دینام بتونیر)

- گیربکس حلزونی vf86

- شاسی اصلی

- دیگ 300 لیتری

که بایستی برای نگهداری این دستگاه مجموعه قسمت ها تعمیر و سرویس گردد.

 

 

چگونه بتونیر 300 لیتری برقی را سرویس و نگهداری کنیم؟

1.دینام بتونیر 

برای سرویس و نگهداری بتونیر 300 لیتری بایستی تمامی قسمت هایی که در بخش بالا به آن ها اشاره شد به صورت جداگانه بررسی و احتمالا سرویس گردند. اولین قسمتی که باید مورد توجه قرار گیرد الکتروموتور یا دینام بتونیر می باشد. از عمده ترین اتفاقات ممکن برای بتونیرهای برقی ، پوسیدگی تسمه یا شل شدن پیچ هایی است که الکتروموتور را به صفحه محکم می کند. همچنین شل شدن پیچ هایی که صفحه نگهدارنده الکتروموتور را به شاسی متصل کرده است. پس در اولین اقدام باید از محکم بسته بودن پیچ و مهره های مربوط به قسمت الکتروموتور اطمینان حاصل کنیم. در ادامه باید دقت کنیم که دو فولی بزرگ و کوچک که الکتروموتور را به دنده گرداننده متصل می کند شل نشده باشند.

نکات برق رسانی به الکتروموتور  در بتونیر مشابه  موارد طرح شده در مقاله نکات مهم اتصال بالابر ساختمانی به برق می باشد.

 

 

 

2.گیربکس بتونیر

دومین قسمتی که باید همیشه مورد توجه قرار گیرد قسمت گیربکس میکسر بتن است که وظیفه گرداندن دیگ و همینطور ثابت نگه داشتن آن را بر عهده دارد. اولین نکته که باید همیشه چک شود اطمینان از سفت بودن پیچی است که گیربکس را به شفت شاسی متصل کرده است. این قسمت به دلیل لرزش زیاد دستگاه به مرور شل می شود که کاربر باید همیشه آن را چک کند. شل بودن این پیچ به  گیرکس  آسیب جدی می زند. دومین مورد که کاربر باید هنگام بررسی وضعیت بتونیر مورد توجه قرار دهد میزان واسکازین موجود در گیربکس می باشد. میزان واسکازین همیشه باید لب به لب دریچه کناری گیربکس باشد. نوع واسکازین هم باید واسکازین 140 باشد تا بتواند از خوردگی دنده های گیرکس جلوگیری کرده و آن را به تاخیر اندازد.

 

 

الکتروموتور بتونیر

3.بدنه و یا شاسی بتونیر

سومین قسمت شاسی اصلی بتونیر است. برای این که بتوانیم عمر بتونیر خود را بالا ببریم بهتر است همیشه شاسی دستگاه تمیز باشد تا کوچکترین شکستگی بر روی شاسی در همان ابتدا توجه ما را به خود جلب نماید. به همین منظور بعد از هر بار کار توصیه می شود تا کارگران به سرعت شاسی را شسته و آن را تمیز نگه دارند. توصیه می شود  بدنه خارجی دیگ با گریس چرب شود تا پس از اتمام کار راحت تر تمیز شود. 

 

4.دنده کمر بتونیر

 آخرین مرحله از سرویس و نگهداری بتونیر 300 لیتری مربوط به دنده کمر دیگ دستگاه است. دیگ به علت سایش مداوم بتن، دائما در حال خوردگی است. برای اینکه بتوانیم میزان این خوردگی را کم کنیم و عمر ورق های به کار رفته در ساخت دیگ را افزایش دهیم توصیه می شود سطح داخلی دیگ همیشه از بتن هایی که داخل آن می ماند تمیز شود تا میزان اصطکاک را کاهش دهیم. در قسمت بیرونی دستگاه نیز بهتر است بتن های چسبیده به دستگاه تمیز شود تا وزن دیگ کاهش یابد. سپس باید به سراغ مهره ای که دیگ را به شاسی متصل کرده است بروید. ابتدا با چرخاندن فرمان دیگ را باید به حالتی در آورید که دهنه آن به سمت بالا بوده و مهره ای که به شفت متصل است رو به پایین باشد. در این وضعیت مهره را تا جایی که می توانید سفت کنید.

در آخر باید توجه داشته باشیم که گریس کاری دائمی دستگاه از جمله مواردی است که هیچ گاه نباید فراموش شود. قسمت هایی که دائما نیاز به گریس کاری دارند عبارتند از دنده کمر دیگ که بایستی دائما چرب باشد. دومین قسمت برای گریس کاری گریس خور روی یاتاقان دستگاه است که گریس کاری آن توسط گریس پمپ صورت می گیرد. گریس کاری این قسمت سبب می شود تا میزان اصطکاک بسیار کاش یابد و از لق شدگی سریع جلوگیری می کند. سومین قسمت مربوط به گریس خوری است که بر روی بلبرینگ دیگ تعبیه شده تا این بلبرینگ دائما به وسیله گریس پمپ گریس کاری شود. گریس کاری این قسمت بسیار ضروری است زیرا عدم توجه به آن سبب خرابی بسیار سریع بلبرینگ دیگ می شود.

می توانید با نظرات  و سوالات خود به کامل شدن این مقاله  کمک کنید.