توضیحات کلی درباره گیربکس ها

گیربکس ها یا چرخ دنده ها انواع مختلی دارند که وظیفه کلی همگی آن ها تبدیل سرعت به گشتاور یا قدرت می باشد. در انواع تجهیزات موتوری و غیر موتوری گیربکس ها کارایی های متفاوتی دارند اما اگر بخواهیم به مهترین آن ها اشاره کنیم ، کاهش پیچیدگی و کم کردن میزان دنده در ماشین آلات مختلف می باشد و این نقش را می توان بسیار کلیدی دانست. برای نمونه در ماشن های ساده که فاقد موتور هستند گیربکس ها می توانند میزان قدرت ورودی را چند برابر کرده و نیروی بسیار زیادی را در خروجی ایجاد نمایند. یا در ماشین آلات موتوری با تبدیل سرعت بالای گردش موتور که معمولا دارای گشتاور پایینی هستند به گشتاور یا قدرت خروجی بالا نقشی مهم را ایفا می کنند.
از دیگر موارد کاربرد گیربکس ها می توان به تنظیم زاویه گردش در ماشین آلات مختلف اشاره کرد. به صورتی که شما می توانید با انتخاب درست گیربکس در ماشین مورد نظر خود، زاویه چرخش مورد نیاز در ماشین مد نظر خود را به دست بیاورید.
در کل امروزه گیربکس ها اجزایی بسیار مهم در هر چه ساده تر کردن انواع ماشین ها محسوب می شوند. یکی از انواع بسیار کاربردی گیربکس ها ، گیربکس حلزونی است که در زیر توضیحات بیشتری در مورد آن خواهیم گفت.

 

قطعات مصرف شده در داخل گیربکس حلزونی

گیربکس های حلزونی به صورت کلی از قطعات زیر ساخته می شوند.
1. بدنه که می تواند از جنس آلومینیوم یا چدن باشد
2. ماردون یا محور فولادی
3. دنده بزرگ که می تواند از جنس برنج یا چدن باشد
4. بلبرینگ و کاسه نمدها

 

 

نکات مهم قبل از استفاده از گیربکس های حلزونی

- گیربکس های حلزونی مانند تمام وسایل دیگر برای کارهایی خاص طراحی شده اند و متناسب با سایزشان می توانند مقدار بار مشخصی را تحمل کنند. از این رو مصرف کنندگان باید گیربکس مورد نظر خود را متناسب با کاری که در نظر دارند انتخاب نمایند. سایزبندی گیربکس های حلزونی به ترتیب 49 ، 62 ، 86 ، 110 ، 130 ، 150 ، 185 ، 210 ، 250 و 300 می باشد که هر سری دارای انواع ضریب تبدیل هستند.
- کیفیت گیربکس ها به قطعات به کار رفته در آن ها و همچنین شرکت سازنده گیربکس بستگی دارد. مصرف کنندگان عزیز باید دقت داشته باشند در صورتی که میزان کار ماشینی که گیربکس بر روی آن بسته می شود بسیار زیاد است و یا اگر ماشین مورد نظر دارای لرزش یا تنش های دائمی است باید گیربکس با کیفیت بالا و یا با پوشته چدنی تهیه کنند. در این موارد پیشنهاد می شود تا برای انتخاب گیربکس مناسب با ما تماس  بگیرید تا بتوانید بهینه ترین خرید را داشته باشید.
- همچنین مصرف کنندگان باید از ثابت و محکم بودن محل قرارگیری گیربکس اطمینان کامل داشته باشند. گیربکس ها به طور کلی باید در جای خود بسیار محکم باشند تا بتوانند تنش های احتمالی را تحمل کنند.

 

گیربکس حلزونی چگونه کار می کند؟

داخل گیربکس حلزونی یک ماردون یا محور دنده پیچی قرار دارد که به محور فولادی که از گیربکس خارج شده است متصل می باشد. با چرخش محور خارجی گیربکس حلزونی این ماردون شروع به چرخش می کند و دنده بزرگ را به حرکت در می آورد. با چرخش دنده بزرگ محور وسط دنده بزرگ که جای شافت ماشین می باشد شروع به چرخش می کند. دنده های ماردون و دنده بزرگ و نحوه قرارگیری آن ها روی هم طوری طراحی شده است که گیربکس حالت خلاصی پیدا نکند.

 

چه روغنی برای داخل گیربکس استفاده شود؟

برای گیربکس های حلزونی بهتر است از واسکازین 140 استفاده کنید تا میزان خوردگی و استهلاک گیربکس را به پایین ترین میزان خود برسانید. همچنین میزان واسکازین را هر ماه چک کنید تا در صورتی که واسکازین گیربکس کم شده بود به موقع متوجه این موضوع شوید.

 

ضریب تبدیل گیربکس حلزونی

ضریب تبدیل از دو عدد تشکیل می شود ( برای نمونه 56 به 1 ). عدد اول نمایانگر تعداد چرخش محور خارجی و عدد دوم نشانگر تعداد چرخش محور داخلی است. به این معنی که به ازای چرخش 56 دور محور خارجی محور داخلی 1 دور خواهد چرخید. به این ترتیب سازندگان انواع ماشین آلات می توانند با توجه به میزان سرعت موتور خود، سرعت دستگاه را به میزان دلخواه خود تنظیم کنند.

 

حل مشکل پایین آمدن بار

اگر دنده های گیربکس تیز نکرده باشن و یا خورده نشده باشن ولی در زمان بلند کردن بار به آرامی به سمت زمین میاد، ممکن هست با اضافه کردن یک لاینر بتونید مشکل رو بر طرف کنید.

 

 

 

پوسته چدنی یا پوسته آلومینیومی؟

در ماشین هایی که میزان تنش بالاست و شوک های حرکتی به دستگاه زیاد است پیشنهاد می شود تا از گیربکس های با پوسته چدنی استفاده شود.