میکرو فیلتر کمپرسور چیست؟ 

هوای اطراف ما دارای آلاینده های ریز و درشت بسیاری هستند که باعث می گردد کیفیت هوایی که از یک کمپرسور حاصل می شود، مطلوب نبوده و باعث تخریب در صنعتی شود که کمپرسور در آن به کار گرفته شده است. این تخریب در صنایعی همچون مواد غذایی و داروسازی باعث تاثیرات بسیار جبران ناپذیری می گردد.فیلتر سپراتور یک کمپرسور که در مسیر هوای تولید شده قرار می گیرد تنها تواناییی فیلتر کردن ذرات درشت هوا و آلاینده های روغنی را داشته و جهت پالایش هر چه بیشتر هوای خروجی کمپرسور می بایست از میکرو فیلترها استفاده نمود.

میکرو فیلترها توانایی تصفیه ذرات ریز اعم از جامد و مایع را با کوچکی میکرون را از هوای فشرده کمپرسور داشته و تنوع بسیاری در انواع و میزان ضریب جذب آنها وجود دارد که وابسته به نوع صنعتی که هوای خروجی کمپرسور در آن استفاده می شود، انتخاب می گردند. 



میکرو فیلتر چه چیزهایی را از هوا حذف می کند؟ 


از منابع آلایندگی در یک سیستم هوای فشرده همچون کمپرسور می توان به موارد زیر اشاره کرد: 
آنچه کمپرسور به درون خود می کشد!
هوا در محیط های صنعتی از آلاینده بیشتری نسبت به دیگر محیط ها برخوردار است؛ آلایندهایی که اغلب آنها کوچکتر از دو میکرون اندازه دارند. از آنجایی که کمپرسور ها همواره در محیط های صنعتی به کار گرفته می شوند، توانایی تصفیه این آلاینده ها را تنها با به کارگیری فیلتر خود ندارند. تحقیقات نشان داده است که در یک سیستم هوای فشرده حدود ده آلاینده مجزا یافت شده است که این ذرات مستقیما از طریق هوای اطراف کمپرسور وارد هوای خروجی آن شده اند. یکی از لزوم استفاده از میکرو فیلتر در اینجا مشخص میگردد. ویروس ها و باکتری ها از آلاینده های موجود در هوای هر محیطی که کمپرسور در زمان مکش هوا به درون خود می کشد؛ می توان به ویروس ها و باکتری ها (میکروارگانیسم ها) اشاره کرد. این میکرو ارگانیسم ها با رطوبت و گرمایی که در کمپرسورها وجود دارد محیط بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر آن ها فراهم می گردد. در صنایع حساسی مثل تولید دارو و وسایل بهداشتی و همچنین صنعت مواد غذایی حضور این نوع آلاینده در سیستم تولید هوای فشرده خسارات فراوانی را به بار می آورد. 


آب، بخار آن و تاثیراتی که بر سیستم تولید هوای فشرده می گذارد!


شاید ادعای گزافی نباشد اگر بگوییم که آب سرچشمه بسیاری از آلاینده های موجود در یک سیستم هوای فشرده است و برخلاف انتظار روغن در این شرایط به تنهایی مخرب نبود بلکه آب مخلوط شده با روغن است که سیستم را دچار مشکلات فراوان می کند.حال سوال اصلی اینست که این آب مخرب از کجا در سیستم هوای فشرده رخنه می کند؟ در یک سیستم هوای فشرده هرچه درجه دما بالاتر باشد هوای موجود در آن توانایی حمل مقادیر بیشتری آب را دارد. در فرایند فشرده سازی هوا طبیعتا دمای هوا به طور فزاینده ای افزایش می یابد که باعث حبس رطوبت در هوا می گردد. این هوای فشرد شده و گرم قبل از ارائه جهت استفاده با افتر کولرها (تجهیزاتی است که از طریق هوا یا آب خنک، موجب کاهش دمای هوای خروجی کمپرسورها می شود)به میزانی خنک می گردد که تجهزات بعدی کمپرسور مانند درایرهای تبریدی و جذبی (تجهیزاتی که برای خشک کردن هوا و کاهش رطوبت آن استفاده می شوند مه ممکن است تبریدی باشد و با کاهش دمای هوای خروجی از کمپرسور آب موجود در هوا را به مایع تبیل کند و یا جذبی باشد و از مواد جاذب جهت جذب آب استفاده نمایند.) آسیب نبینند. درایر های تبریدی و جذبی جهت خشک سازی و رطوبت گیری از هوای کمپرسورها استفاده می شود اما این دستگاه ها برای دمای ورودی 25 درجه سانتی گراد طراحی شده اند در حالی که هوایی که از کمپرسور خارج می گردد بالاتر از 65 درجه سانتی گراد دما دارد از این رو پس از استفاده از افتر کولر دمای هوای تولید شده تا حد مطلوبی پایین می آید که در نتیجه این کاهش دما، هوا رطوبت خود را تا حدی از دست داده و به فاز مایع تبدیل می شود که در اصطلاح کندانس رخ داده است. این آب کنندانس شده تا حد زیادی با استفاده از تله آب گیر جمع آوری می شود اما کندانس شدن در مراحل مختلفی از درون یک کمپرسور اتفاق می افتد. لوله ها، مخزن ذخیره سازی هوا و سیستم های هواسازی کمپرسور تحت تاثیر این مایعات خورده شده و باعث آسیب رسیدن به آنها می گردد و از کیفیت هوای خروجی از کمپرسور نیز شدیدا کاسته می شود. در مجموع آب نه تنها هزینه تعمیر و نگهداشت ماشین آلات را بالا می برد بلکه از داشتن یک تولید بهینه نیز می کاهد. در نتیجه باید به نحوی آب را از فرایند فشرده سازی هوا حذف نمود.
 

روغن، چاقوی دو لبه!


در هر کمپرسور برای هرچه روان تر کار کردن تجهیزات، آب بندی و همچنین خنک تر شدن آن ها از روغن استفاده می شود. از طرفی هر کمپرسور از طریق هوای ورودی خود مقادیر زیادی روغن در قالب هیدرو کربن های نسوخته به درون خود می کشد.این روغن در حین فشرده سازی هوا و رخ دادن کندانس با آب مخلوط می گردد که تولید ماده ای اسیدی می نماید که نه تنها باعث تولید هوای بی کیفیت از کمپرسور می گردد بلکه سبب خوردگی تجهیزات کمپرسور می شود.


کمپرسور علیه کمپرسور
هنگامی که در کمپرسور از سیستم فیلترینگ درستی استفاده نگردد رطوبت و روغن موجود در هوا باعث زنگ­زدگی و خوردگی قطعات داخلی کمپرسور شده و نه تنها هوای نامطلوبی تولید می گردد بلکه پس از مدتی خطوط توزیع کمپرسور به دلیل آلاینده­های موجود در آن مسدود می گردد. از این رو تعبیه یک سیستم فیلترینگ مناسب برای هر کمپرسور ضروری است.


انواع میکروفیلتر


 فیلتر اولیه AO(پِر فیلتر)


این نوع میکرو فیلتر اولین فیلتری است که در سیستم تهویه کمپرسورها نصب می گردد به همین جهت به آن پِر فیلتر نیز می گویند. این میکرو فیلتر ذرات مایع، جامد و یا گردو غبار را تا اندازه 0.5 میکرون را از هوای کمپرسور تصفیه می نماید.
 

میکروفیلتر ثانویه


میکرو فیلتر ثانویه بعد از میکرو فیلتر اولیه قرار گرفته و دقیق تر از آن عمل می کند. دقت میکرو فیلتر ثانویه در جذب ذرات معلق در هوای تولیدی کمپرسورها تا 0.003 میکرون می باشد.
فیلتر اولیه و ثانویه حتما بایستی در کنار یکدیگر استفاده گردند چنانچه از میکرو فیلتر اولیه استفاده نشود عمر میکرو فیلتر ثانویه به شدت پایین خواهد آمد و کمپرسور دچار مشکل می شود. در شرایطی که این دو در کنار یکدیگر استفاده شوند عمر کمپرسور افزایش یافته و هزینه تعمیر و نگهداری کلی دستگاه کاهش پیدا می کند و هوای خروجی از دستگاه کمپرسور بسیار بهینه تر می گردد.

 

فیلتر گرد و غبار AR (داست فیلتر)


میکرو فیلتر غبارگیر که با نام داست فیلتر نیز شناخته می شود همانطور که از نامش پیداست غبار و ذرات جامد را از هوای تولید شده توسط سیستم تولید هوای فشرده تصفیه می نماید. تکنیک استفاده شده در این فیلتر، به صورت فیلتراسیون مکانیکی می باشد و درصد بسیار بالایی از این ذرات جامد را جدا می کند.
 

فیلتر کربن اکتیو ACS(COAL FILTER)


دمای موجود در کمپرسورها بسیار بالاست و در اثر این دمای بالا روغنی که از طرق هوا و یا روغنکاری تجهیزات کمپرسور وارد دستگاه شده است تبخیر می شود و با هوای تولید شده مخلوط می گردد و زمانی که رطوبت موجود در هوا به دلیل کاهش دما یا فشردگی کندانس می شود روغن نیز به مایع تبدیل شده و به تجهیزات آسیب رسانده و کیفیت هوای تولید شده را نیز به شدت پایین می آورد .
میکرو فیلتر اولیه و ثانویه توانایی تصفیه این آلایندگی را ندارند. به همین دلیل در سیستم هوای فشرده از فیلتر محتوی زغال به نام فیلتر کربن اکتیو استفاده شده است. جای نصب این فیلتر بعد از میکرو فیلتر اولیه و ثانویه می باشد و هوایی بدون روغن را تحویل واحد مصرف کننده می دهد. این فیلتر در صنایعی استفاده می گردد که درجه حساسیت بالایی را برای هوای خارج شده از سیستم هوای فشرده قائل هستند.موردی که می بایست در مورد فیلترهای جاذب روغن در نظر داشت آن است که واحد تعمیر و نگهداری می بایست زمان نصب این فیلتر ها را با دقت ثبت کرده و در دوره هایی 30 روزه با بررسی میزان فشار میکروفیلتر سیستم هوای فشرده اقدام به تعویض المنت های این فیلتر نماید. در زمان افت فشار میکروفیلتر کمپرسور از حد معمول تعویض المنت انجام می شود که در هر یک از میکروفیلترهای جاذب کربن با تولید کننده متفاوت، متغیر است و می بایست به بخش توضیحات نگهداری آن مراجعه کرد.


فیلتر میکرو بیولوژیکی (غشایی)


همانطور که ذکر شد یکی از آلاینده های ورودی به کمپرسور میکرو ارگانیسم ها هستند. برای جذب این ذرات بسیار ریز می بایست از فیلتر های غشایی استفاده نمود. نام دیگر این فیلتر ها ممبران (Membranes) است که با استفاده از آنها هوای کاملا سالم تولید شده و در صنایع حساسی همچون صنایع مواد غذایی و پزشکی و دارویی مورد استفاده بسیاری دارد.


 میکرو فیلترها از چه ساخته شده اند؟


میکروفیلتر متشکل از دو بخش پوسته و المنت می باشد.پوسته میکرو فیلتر که به آن هوزینگ نیز می گویند به قسمت رویی میکرو فیلتر گفته می شود که دریچه های ورودی و خروجی، درجه نشانگر و محفظه المنت را شامل می شود. داخل محفظه المنت چندین المنت و فیلتر داخلی وجود دارد که این المنت ها وابسته به جنس و کارکردشان در فواصل زمانی مشخص تعویض می گردند.